Re: [Disarmo] Kosovo, pulizia etnica di Natale - Continua il terrorismo nel Kosmet



Grazie Jure.
Sarebbe utile avere una traduzione, quantomeno una sintesi italiana.
Se il tempo non lo consente, il tuo titolo rende comunque l'idea.

Approfitto per fare auguri di giustizia e pace per tutte/i.
Elio

Il mer 25 dic 2019, 20:59 jure LT <disarmo at peacelink.it> ha scritto:

Dal Kosovo 'pacificato':
Continua la pulizia etnica dell'UCK creatura NATO.
In un mese 200 attachi terroristici.

-------- Messaggio
Oggetto: [interni JUGOCOORD] Fwd: Continua il terrorismo nel Kosmet..
Data: Wed, 25 Dec 2019 18:25:25 +0100
Rispondi-a: jugocoord at tiscali.it <jugocoord at tiscali.it>
A: CNJ onlus <ita-jug at yahoogroups.com>


Da: Ivan <jugoistrijan at gmail.com>
Inviato il: 25 dicembre 2019 12:17:03 CET
A: "Coord. Naz. per la Jugoslavia" <jugocoord at tiscali.it>
Oggetto: Continua il terrorismo nel Kosmet..

Nel corso di un mese 200 attacchi terroristici contro i serbi e i loro beni.
УЧЕСТАЛИ ИНЦИДЕНТИ НА ЦЕНТРАЛНОМ КОСМЕТУ

За месец дана 200 напада на Србе и њихову имовину

Због учесталих крађа, житељи Грачанице најавили су да ће се самоорганизовати, а градоначелник Срђан Поповић јуче је на састанку са представницима Кфора и полиције затражио појачану заштиту
Аутор: Биљана Радомировићуторак, 24.12.2019. у 20:00
Председник Општине Грачаница у разговору са покраденим мештанима (Фото Фејсбук)

Косовска Митровица – После учесталих обијања кућа у Грачаници, у једној од већих српских средина на централном Косову, где лопови односе новац и драгоцености из кућа, градоначелник Срђан Поповић састао се јуче са представницима Кфора и косовске полиције. Само протекле недеље у Грачаници је обијено шест кућа, а у току јучерашњег дана, док је трајао састанак руководства општине са безбедносним структурама, обијена је једна продавница, наводе за „Политику” извори из ове српске средине.

Градоначелник је затражио појачану заштиту за српски народ, који је претходно најавио да ће се самоорганизовати. Како за наш лист истиче Срђан Поповић, из полиције му је јуче потврђено да су припадници ове формације „на трагу лоповима”. То је охрабрујуће, а добијена су уверавања и од полиције и од Кфора да ће бити „видљивији” на терену и да ће се активније укључити у решавање безбедносне ситуације у овом месту, истиче Поповић. Градоначелник се јуче састао са командиром полицијске станице у Грачаници Братиславом Трајковићем и командантом базе Бондстил Робертом Хјузом.

– Рекао сам и представницима Кфора и полиције да ситуација није нимало безазлена и да је народ у страху. Пренео сам им и да су грађани одлучили да се самоорганизују, јер до сада ниједан случај пљачке није решен. Добио сам чврста уверавања да ће појачати видљивост на терену, али и да су пљачкашима на трагу – каже Поповић, уз наводе да су „најчешћи одговори полиције да истрага нема довољно доказа, јер су пљачкаши приликом пљачке користили рукавице или су били маскирани”.

Такође, полицајци су, како наводи Поповић, рекли и да се на појединим местима где су се догодиле крађе форензичари нису ни појавили. Прошле недеље опљачкана је и кућа Милана Миладиновића, која се налази на само стотинак метара од полицијске станице, а извршена је преметачина. Лопови су очигледно охрабрени, каже Поповић, јер до сада нико није ухапшен. Миладиновићу је однесен златни накит, а само неколико дана раније Милану Андрејевићу је однето 15.000 евра. Како су тада пренели локални српски медији из Грачанице, Андрејевић је казао да ће се Срби самоорганизовати, јер више није проблем како сачувати материјалне ствари, већ како сачувати голи живот. Претходно, лопови су обили куће породица Данчетовић и Симић, а упали су и у кућу Небојше Јоргића.

Иначе, градоначелник Поповић истиче да у крајњем случају подржава уколико Срби буду решили да сами организују дежурства, односно уколико одлуче да самоорганизовано бране своје домове, али и каже да ће са безбедносним структурама размотрити питање да се на кључним местима у Грачаници поставе сигурносне камере.

У одбору за безбедност у општини Грачаница, како преносе локални медији, сматрају да полицијска станица у овом месту, где су ангажовани углавном српски полицајци, нема капацитет да осујети пљачке које су учестале последњих година. У одбору су истакли и да до 1999. године у Грачаници није забележен ниједан случај пљачке, што иде у прилог квалификацији да грачаничка полиција „нема капацитет, а ни способност” да лоповима стане на пут.

Колике су размере попримиле претње у српским срединама у централном делу Косова, сведочи и податак да је у последњих месец дана забележено више од 200 криминалних инцидената, односно напада на Србе и њихову имовину. Учестале крађе у Грачаници забележене су и раније, па је тако у јуну 2018. године током само једне ноћи било 12 пљачки. Градоначелник Срђан Поповић и тада је био принуђен да закаже хитан састанак са представницима безбедносних структура.

Оптужнице против две жене због придруживања Исламској држави

Косовско специјално тужилаштво подигло је две оптужнице због организовања и учествовања у терористичкој организацији, односно ИСИС-у или такозваној Исламској држави. Оптужнице су поднете у Специјалном одељењу основног суда у Приштини против А. М. и Ј. К., преноси Косово онлајн. А. М. се терети да је 14. децембра 2014. отишла са Косова у Истанбул, а затим се у Сирији састала са супругом и придружила се терористичкој организацији Исламска држава, која је редовно финансирала износом од 200 до 300 евра месечно.

Ј. К. је 27. децембра 2014. године напустила стално пребивалиште на Косову и заједно са супругом и још три особе аутомобилом отпутовала за Северну Македонију. Са аеродрома у Скопљу запутила се у Истанбул, аутобусом до града Газијантеп, а затим аутомобилом у Сирију, где се придружила Исламској држави. Те две жене се терете да су починиле кривично дело „организовање и учествовање у терористичкој групи”.

46

--

__._,_.___
Rispondi post su web Rispondi a mittente Rispondi a gruppo Crea nuovo argomento Messaggi sullo stesso tema (1)
--- * ---


                collana orientamenti

                ... Arte e cultura slava e balcanica / Storia contemporanea / Movimento di Liberazione / Politica internazionale / Mondo slavo / Biografie / Movimento operaio e antifascista / Internazionalismo partigiano / Teoria politica / Linguistica / Nazionalità e identità / Amicizia tra i popoli / Macroeconomia / Materiali per la Associazione ...

                INFO: http://www.cnj.it/home/it/orientamenti.html


=== smrt fasizmu * sloboda narodu ===

Questa è la lista interna di Jugocoord ONLUS.
La lista è moderata per garantire che i messaggi siano inerenti alle attività della ONLUS, specificate nel Documento Costitutivo.
Questa non è una lista di discussione; tuttavia il contenuto di  ogni messaggio resta responsabilità individuale del suo autore, e la riproduzione non ne è consentita senza la sua approvazione.

Per informazioni, iscrizioni, cancellazioni, come anche
PER CAMBIARE TIPO DI RICEZIONE (SOLO AVVISI / TUTTI I
MESSAGGI / RASSEGNA GIORNALIERA) eccetera
scrivere al MODERATORE  :    jugocoord at tiscali.it
Per consultare il notiziario telematico JUGOINFO:
http://groups.yahoo.com/group/crj-mailinglist/messages
Per i versamenti a favore del CNJ:
CONTO BANCOPOSTA n. 88411681 intestato a JUGOCOORD ONLUS, Roma
IBAN:  IT 40 U 07601 03200 000088411681
IL NOSTRO INDIRIZZO: C.P. 13114 (Uff. Roma 4), 00185 ROMA - ITALIA
Per tutte le altre informazioni sulla ONLUS:
*** http://www.cnj.it/coordinamentos.htm ***

.

__,_._,___
----------------------
Lista Disarmo di PeaceLink

Si ricorda che tutti i messaggi di questa lista sono pubblicati su internet:
https://lists.peacelink.it/disarmo/

Per cancellarsi:
https://lists.peacelink.it/sympa/auto_signoff/disarmo?email=eliopaxnowar%40gmail.com